Scheisse Blog

Waar cynisme nog mag…

Vechten met de beer

t_bearputinRussen doen het dagelijks: vechten met de beer. Niet alleen in de privé-sfeer, maar ook op het werk. Of in de kroeg. Of in de kroeg, maar wellicht had ik dat al gezegd? Niet vreemd dus dat je dat ook terugziet bij de Olympische Spelen. Voor een beetje Rus zijn overal beren. En beren moeten bevochten worden. Russen zijn op de wereld om met beren te worstelen. En om dronken te worden. Maar vooral om met beren te worstelen. Desnoods dronken.

De biathlon is niets anders dan een grootscheepse berenjacht. Met heel veel mensen tegelijk. Beren zijn snel. Beren zijn gevaarlijk. Maar desondanks doen Russen niets liever dan achter beren aan rennen. Dat is lastig als er sneeuw ligt, dus dan gebruik je ski’s. En als je de beer ziet, dan schiet je op de beer. Want ook schieten is vechten. Lekker macho schieten, met ontbloot bovenlijf. Vraag maar aan Poetin. Het is een beetje ongelijke strijd wellicht, maar toch wel degelijk een vorm van vechten. Trojka-la-la, de biatlon was geboren. Een berenjacht… maar dan op ski’s.

Worstelen is duidelijk ook vechten met de beer. Maar dan zomers, als het mooi weer is en je geen mouwtjes aan je shirt hoeft en de beentjes lekker onbedekt kunnen blijven. En niks zonnebrand, vanzelf. Gewoon lekker laten verbranden die bebloede stompen. Boksen is natuurlijk ook gewoon het knock-out slaan van een beer. Pats, midden op zijn neus. Daar had Bolke niet van terug. En ijshockey dan? IJshockey is niets anders dan… je gelooft het niet… berenjacht! Maar dan met hindernissen. Met tegenstanders. Als je die overwonnen hebt moet je een hele harde alles vernietigende zwarte schijf snoeihard in het hol van de beer schieten, recht tussen de ogen van de beer. En dan hoor je een zoemer. De beer is dood. Wij zijn Russen. Wij vechten met de beer. Op duizend manieren. In groepen. Alleen. Full contact en met schietpistolen. Maar altijd in de aanval. Nooit achteruitlopend.

En Nederlanders? Vechten wij ook met de beer? Breken wij potjes als het gaat om machofiele sporten zoals biathlon, worstelen, boksen en ijshockey? Sporten voor échte mannen? Staan wij ons mannetje als er zo’n pluizige vechtmachine op ons af komt stiefelen? Zijn wij fysiek in staat een beer te vloeren? Afgaand op ons olympisch gedrag niet. Daarom zien wij Mark Rutte nooit op de foto met een dode beer. Of op de rug van een ongezadeld paard. Het is allemaal terug te voeren op de sporten die wij domineren op de Olympische Spelen. Kijk naar het porem van Balkenende. Kijk naar de tronie van Rutte. Dat zijn geen aanvallers. Dat zijn wegrenners. En daarom zijn wij onverslaanbaar op de 500 meter, de 1500 meter, de 5000 meter en vooral de 10 kilometer. Aanvallen is voor de Russen. Wij zijn meer vluchters.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s