Scheisse Blog

Waar cynisme nog mag…

Nee zeggen

t_justsaynoNee zeggen is maar één letter meer moeite dan ja zeggen. En toch kiezen we er liever voor om ja te zeggen. Uit gemak. Uit behulpzaamheid. Of uit angst. Nee zeggen is namelijk iets anders dan nee krijgen. Nee krijgen is voor veel mensen maar moeilijk te verteren. Mensen calculeren geen nee in. Ook al krijg je 50 procent meer waar voor je geld. Nee zeggen vergt lef.

Wie een grote auto heeft weet wat ik bedoel. Je bent áltijd iemands vriend. En of je zaterdag even een bankje van A naar B kan brengen, wat uiteindelijk altijd een hele zithoek blijkt te zijn. Terwijl je A hooguit als een vage kennis zag. Wie ja zegt hoort ook dán pas dat het per se om 7 uur ’s morgens moet. Op je vrije zaterdag. Want dan hebben we daarna nog wat aan de dag. En in de loop van de dag blijkt A ook nog heel erg geholpen te zijn als je meteen langs je allernieuwste vrienden C, D en E kan rijden met wat andere huisraad. En op de terugweg even langs de vuilstort, want dan is het maar weg. Krijg wat aan je lip, denk je dan. Koop zelf een bus, denk je dan. Of je zegt gewoon… nee.

Nee tegen moeder A die altijd een zichzelf wegcijferende oppas voor kind A in moeder B vindt, maar niet thuis geeft als moeder B met spoed kind B een keertje kwijt moet. Nee tegen collega’s die altijd altijd even eerder weg kunnen als B wat langer op het werk blijft. Nee tegen blije vrijwilligers die vinden dat B vrijwilligen óók leuk moet vinden. Nee tegen mensen die nog niet aan de beurt waren en het weten. Of nâââi tegen groepjes luidruchtige Volendammers die de Amsterdamse Metro vervuilen met hun gebrek aan logopedisten.

Nee zeggen is even wennen. Maar het werkt. Wie nee zegt, zegt veel meer dan wie ja zegt. Nee toont karakter. Nee doet een vrije wil vermoeden. En soms betekent nee gewoon dat je geen zin hebt. Of verraadt het totale desinteresse. Ook wie een nee krijgt, zou vaker karakter moeten tonen. Vaak lossen we onze A-problemen op door te rekenen op het ja van een B. B heeft maar te willen. Om vervolgens B een klootzak te vinden als B onverwacht nee zegt. Wij van B adviseren nee. Voor een sterker Nee-derland.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Nee zeggen

  1. Nee zeggen is heerlijk! Ik zou het alleen nóg iets vaker moeten doen.
    Ik zeg wel volmondig ‘ja’ tegen dit blog.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s