Scheisse Blog

Waar cynisme nog mag…

Noorderslag voor dummies

NoorderslagNoorderslag. Twee keer was ik er. Bandjes kijken, heet dat officieel. Maar je kunt in de Oosterpoort alles doen, behalve… bandjes kijken. Vooraf is al bepaald welke bandjes je móet zien. Door de critici. Dat zijn mensen die vinden dat jij minder van muziek weet dan zij. Mensen die dingen weten over de achtergrond van de zanger. Of zelfs de naam kennen van de inmiddels alweer 13 jaar terug overleden hond van de dubieuze alleenstaande overbuurman, die vroeger altijd op een welgemeende aai kon rekenen van de originele drummer (inmiddels aan een overdosis bezweken) van dat ene bandje van ver buiten de grote steden. Mensen die muzikanten kennen uit Koerdistan. Of wat er leeft in Finland. Dat vinden critici van belang.

De allergelukkigste bandjes staan al weken tevoren op een lijstje. Een lijstje dat is samengesteld door eerdergenoemde critici en de organisatie van #ESNS. Als je muzikale collectief niet op dat lijstje staat kun je jezelf als muzikant de moeite besparen naar Groningen te treinen, want dan komt er niemand naar je luisteren. Je doet er niet toe. Je doet niet mee in 2014. Boekingen? Welke boekingen? 3FM Serious Talent? Kansloos! Misschien volgend jaar, als de critici wat halve feitjes over je hebben verzameld waarmee ze jullie zwaar ondermaatse muziek in een interessant kader kunnen plaatsen.

Voor een leeg zaaltje spelen lijkt onmogelijk in de Oosterpoort, omdat de organisatie steevast drie keer meer kaarten verkoopt dan het gebouw mag herbergen. Maar tóch heb ik veel lege zalen gezien. Waar blijven al die toeschouwers dan, vraag je je wel eens af? Het antwoord op die vraag is niet leuk. Al die mensen proberen zich met duizenden tegelijk in een soort klaslokaal te proppen onderaan een nogal onveilige trap. Ergens verstopt achter het uitgiftepunt van de kroketten. Het is namelijk traditie de trendy bandjes in de kleinste, minst bereikbare zaaltjes van de Oosterpoort te programmeren. Dat is hip. En de geïnformeerde bezoeker loopt braaf het lijstje af: voorspelbaar, als een hecht collectief en alles vertrappend als rugzaktoeristen met een gids van Lonely Planet.

Wil je de nummer één band van het alles verpestende lijstje zien? Dan moet je de rest van Noorderslag opofferen. Zodra de Oosterpoort open gaat dien je naar het zaaltje te rennen waar je lievelingen optreden, ga je in een slaapzak voor het podium liggen en moet je hopen op een sterke blaas. Vervolgens moet je 23 porties polderrock aanhoren. Bandjes die overschatte buitenlandse bandjes nadoen. Veelal zonder uitstraling en God-zij-dank… ook zonder publiek. En als dan eindelijk, ver na middernacht, jouw helden het podium bestijgen keer je je rug naar ze toe, pakt je mobiel uit je zak, hoopt dat je nog batterij hebt, maakt een selfie en gooit die met de nodige smileys op de sociale media. En dan? Eindelijk naar de WC! Alwaar uit de reacties op je Facebook blijkt dat je in het verkeerde zaaltje hebt gebivakkeerd.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s