Scheisse Blog

Waar cynisme nog mag…

Een waargebeurd meisje

Fish TankVanavond heb ik haar gezien. In het echt. Mia uit de film Fish Tank. Vorige week was de film weer eens op TV. Ik viel er middenin maar moest toch wéér kijken. Sommige films bezitten die kwaliteit. Fish Tank gaat over de 15-jarige Mia. In goed Nederlands; een meid met issues. Ze overleeft door te ontsnappen in dans. Een groter cliché kun je niet bedenken. Meisje uit de voorsteden heeft een rotleven, doet een dansje, wordt ontdekt en zielsgelukkig. Aftiteling aan, warme jas om de schouders en het leven gaat door.

Niet dus. Fish Tank beklemt van begin tot eind. En nog lang daarna. Misschien is dat omdat Katie Jarvis, die Mia speelt, gecast werd op een treinstation, waar ze ruzie maakte met haar vriendje. Niet omdat ze een elitaire acteeropleiding had gevolgd. Niet omdat ze iemand bij de film kende. Gewoon omdat ze de ongrijpbare rauwheid bezit die meisjes zoals Mia kenmerkt.

Vanavond zag ik haar dansen. Een straatmeid tussen trendy poppetjes. Alle teksten zong ze luidkeels mee. Even weg van een moeder die in haar uitsluitend het bewijs ziet dat ze zelf te oud is geworden voor het feestje dat zij leeft. Iedere danspas bulkte van de energie, tot ver na de laatste plaat. Even ontsnapt aan de zelf opgelegde maar kansloze zorg voor – en om – haar jongere zusje. Een dans vol passie. Maar achter die vonkenregen zag ik de laatste dans van Mia, samen met haar moeder en haar jongere zusje. Op de muziek van Nas. “Life’s a bitch, and then you die.” Vanavond zag ik haar dansen. In het echt. Een waargebeurd meisje, gebaseerd op een film.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s